ETUSIVU TAPAHTUMIA ASUMISPALVELUYKSIKKÖ TOIMINTA-AJATUS YHDISTYS VALOKUVIA YHTEYSTIEDOT

 

 

V I E R A S K O D I N  S Y K E T T   1 3 1  V U O D E N  A J A N

 

Vuonna 1883 perustettu Helsingin vieraskoti on tällä hetkellä maamme vanhin asumispalveluyksikkö, joka tarjoaa asumispalveluitaan päihdeongelmaisille ja asunnottomille. Vuosikymmenten aikana vieraskoti on ollut monien muutosten kourissa. Historia on pitkä ja moni-ilmeinen.

Ensimmäinen yömaja aloitti toimintansa jo vuonna 1880 Uudenmaankadun ja Fredan kulmauksessa nimellä "Kurjien kappeli". Sieltä toiminta muutti lokakuussa 1883 Yrjönkatu 12:een. Tammikuussa 1893 Helsingin vieraskoti sai omat tilat Pursimiehenkatu 10:stä.

Talo ja toiminta on nähnyt maailman muuttuvan. Se on kokenut nousu- ja laskukaudet, sodat, lama-ajat ja rutot, mutta tietyt ihmisten tarpeet ovat pysyneet muuttumattomina: "Minä olin outo, ja te otitte minut huoneeseenne", Mat: 25:35. Tähän tarpeeseen vieraskoti aikoinaan syntyi.

Nykyään toiminta keskittyy ainoastaan asumispalveluihin. Yritämme vastata ihmisten ja yhteiskunnan tarpeisiin asunnottomien miesten, naisten ja perheitten kohdalla. Toimintamme tukena ovat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, jotka olemme saaneet paikan päälle. Hyvässä yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaaliviranomaisten kanssa, olemme voineet palvella asunnottomuutta muuntautumalla aina kysynnän ja tarpeiden mukaan. Vieraskoti tarjoaa laadullista asumista lähes sadalle asiakkaalle kalustettujen nykyaikaisten yksiöiden muodossa.

Tavoitteenamme on olla asumispalveluyksikkö, joka elää tässä ajassa vastaten tämän ajan tarpeisiin ja haasteisiin. Tämä on ollut tehtävämme vuosikymmenet ja uskomme, että tulevaisuudessakin voimme palvella monia kodittomia ja syrjäytyneitä.